Ο ασυνείδητος συναισθηματικός εαυτός μας.
Ο ασυνείδητος συναισθηματικός εαυτός μας.
Κάποιες φορές, υπό συνθήκες, ίσως νιώθουμε να έχουμε έντονες συναισθηματικες αντιδράσεις που δεν μπορουμε να ελέγξουμε, συμπεριφορές αυτοματοποιημένες που μας δυσκολεύουν στην καθημερινοτητα μας. Ίσως έχουμε ήδη αναγνωρίσει από που πηγάζουν αυτές οι αντιδράσεις και με ποιες συγκεκριμένες καταστάσεις στη ζωή μας συνδέονται.
Και ενώ έχουμε κάνει αυτή τη σημαντική συνειδητοποίηση, όμως νιώθουμε σαν να μην μπορουμε να προλάβουμε την αυτόματη συναισθηματική μας απάντηση. Είναι απολύτως φυσικό αυτο. Ο βαθύς συναισθηματικός εαυτός μας αντιδρά σε μια εξωτερική συνθήκη (συνήθως για να μας προστατέψει) πριν καν μπορέσουμε να την "σκεφτούμε" λογικά, με το γνωστικό, συνειδητό κομμάτι του εαυτού μας δηλαδή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φαίνεται πως απλώς λειτουργεί αυτόματα και αυθόρμητα ο συναισθηματικος εαυτός μας, το ασυνείδητο τμήμα του εγκεφάλου μας, ή αλλιώς ο πρώιμος συγκινησιακος νους.
Εκεί βαθιά στη ρίζα, στην ασυνείδητη συναισθηματική μνήμη, εκεί στοιχειοθετείται ο συναισθηματικός εαυτός από τους πρώτους μήνες της κύησης έως και τα 3 πρώτα έτη μας, από εκεί πηγάζουν όλες οι αυτόματες συγκινησιακές αντιδράσεις μας στο σήμερα, οι προδιαθέσεις μας. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της σύγχρονης νευροεπιστήμης, στην αμυγδαλή μας, που είναι μέρος του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου μας, εκεί ακριβώς βρίσκεται αποθηκευμένη όλη η σκληρή μας καλωδίωση, το βαθύτερο νευροβιολογικό υπόστρωμα του συναισθήματος κάθε ατόμου, από το οποίο αντλούν αισθητηριακές/σωματικές/συγκινησιακές πληροφορίες οι διαφορες υποσυνείδητες πλευρές του εαυτού.
Παρακάτω παρατίθεται μία χρήσιμη ανάλυση για τις πλευρές αυτές, οι οποίες αλλιως ονομάζονται Καταστασεις του Εγώ, από το βιβλίο ῾Σύγχρονη Κλινική Ύπνωση-Βιοθυμική Υπνοθεραπεία’ του Γιάννη Δόβελου, Psy.D.
“Όλοι οι άνθρωποι έχουμε βρεθεί σε συνθήκες, όπου αισθανόμαστε μέσα μας αντιθέσεις, έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα, αντιφατικές ανάγκες. Συχνά μπορεί να αισθανόμαστε ένα μέρος του εαυτού μας να τραβάει προς μια κατεύθυνση, ενώ την ίδια στιγμή ένα άλλο μέρος του εαυτού μας τραβάει προς μιαν άλλη, αντίθετη. Ή κάποιες φορές αντιμετωπίζουμε διλήμματα και δυσκολευόμαστε να πάρουμε μια απόφαση. Αυτές οι εσωτερικές αντιθέσεις δημιουργούνται από ασυνείδητες πλευρές του εαυτού μας που αξιολογούν διαφορετικά μια κατασταση, έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις, διαφορετικά συναισθήματα και πολύ συχνά διαφορετικούς στόχους.
Ακόμα κι αν καποιες πλευρές του εαυτού μας λειτουργούν με τρόπους δυσπροσαρμοστικούς, κάτι πολύ σημαντικό προσπαθούν να εκφράσουν. Το ευχάριστο είναι ότι όλες αυτές οι πλευρές του εαυτού μας, έχουν σαν μοναδικό τους σκοπό τους να μας προστατέψουν. Να μας παρέχουν προστασία από βαθύτερα οδυνηρά συναισθήματα και βιώματα που έχουν απωθηθεί, ή έχουν καταγραφεί στην ασυνείδητη συγκινησιακη μνήμη μας στα πρώιμα χρόνια της ανάπτυξης μας, ομως συνεχίζουν υπό συνθήκες να μας επηρεάζουν ψυχοσυναισθηματικά ως και σήμερα που είμαστε ενήλικες.
Οι περισσότερες από αυτές τις πλευρές μας, δημιουργήθηκαν όταν ήμασταν παιδιά ή ακόμα και όταν ήμασταν νήπια ή βρέφη. Δημιουργήθηκαν για να μας βοηθήσουν και να μας προστατέψουν από δύσκολες καταστασεις. Αλλά ο τρόπος που μας βοήθησαν, ή μας προστάτεψαν τότε που ήμασταν ακόμα παιδιά, άπειρα, εξαρτώμενα από τους μεγάλους, μπορεί ισως να μην είναι πλέον πολύ χρήσιμος ή αποτελεσματικός τώρα που είμαστε ενήλικες, ανεξάρτητοι και πεπειραμένοι στη ζωή.”
Πως προσεγγιζουμε όμως αυτές τις ασυνείδητες παιδικές πλευρές μας, τον συγκινησιακο μας εαυτό;
Μέσω συγκεκριμένων ψυχοθεραπευτικων τεχνικών της Βιοθυμικής προσέγγισης, σε ασυνείδητο επίπεδο, ερχόμαστε σε επικοινωνία με τις πλευρές μας αυτές ώστε να τις αφουγκραστουμε, να τις νιώσουμε, να επικοινωνήσουμε βαθύτερα μαζί τους. Να μάθουν ίσως νέους, ακόμα πιο αποτελεσματικούς τρόπους να εκφράζουν τις ανάγκες τους, για το καλό όλης της προσωπικότητας μας. Αυτό το πετυχαίνουμε με την Ψυχοθεραπεία Βάθους, που είναι η Βιοθυμικη Ψυχοθεραπεία μέσω Κλινικής Ύπνωσης, στηριζόμενοι στις εκπληκτικές, έμφυτες δυνάμεις του κάθε ανθρώπου για ασυνείδητη μάθηση, συναισθηματική αναπλαισίωση και νευροβιολογικό επαναπρογραμματισμό.