ΟΜΑΔΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Οι ομάδες θεραπείας αναφέρονται στην ομαδική θεραπεία που γίνεται με συντονιστή τον ειδικό ψυχικής υγείας και έναν αριθμό από θεραπευόμενους. Ο αριθμός αυτός ποικίλει, χωρίς όμως να είναι λιγότερος από 4 και μεγαλύτερος από 12. Πριν την ένταξη στην ομάδα τα άτομα κάνουν μια συνεδρία γνωριμίας και κλινικής αξιολόγησης με την θεραπεύτρια, ώστε να συζητηθεί το αίτημα τους, οι στόχοι τους, καθώς και η ετοιμότητα και η δέσμευση τους στην ομαδική θεραπεία.
Οι ομάδες θεραπείας που προσφέρονται είναι οι κάτωθι:
Ομάδες Κλινικής Υπνοθεραπείας
Ομάδες Συμβουλευτικής μέσω Θεραπευτικής Γραφής
Ομάδες Αυτογνωσίας και Προσωπικής Ανάπτυξης Ενηλίκων
Συμβουλευτικές Ομάδες Εφήβων
*Δυνατότητα για online Συνεδρίες
ΟΜΑΔΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Στις ομάδες Κλινικής Υπνοθεραπείας χρησιμοποιείται η Άμεση Βιοθυμική θεραπεία, η οποία είναι κατάλληλη για το ομαδικό επίπεδο. Η άμεση Βιοθυμική θεραπεία είναι μια μορφή Κλινικής Υπνοθεραπείας περισσότερο ανοιχτή και διευρυμένη, καθώς όμως και το ίδιο βαθιά αποτελεσματική, όσον αφορά στις αλλαγές που έρχονται στον εαυτό. Ως θεραπευτική διαδικασία διακρίνεται από μία δημιουργική απαλότητα και έχει ως στόχο την αυτοφροντίδα και την ακόμα βαθύτερη αίσθηση εσωτερικής αρμονίας, γαλήνης και ασφάλειας. Ολοκληρώνεται σε περίπου 10 – 12 ομαδικές συνεδρίες.
Τι είναι η Κλινική Ύπνοθεραπεία;
Η Κλινική Υπνοθεραπεία ή ιατρική – θεραπευτική ύπνωση είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί την ύπνωση ως εργαλείο θεραπείας. Αποτελεί ίσως την πιο παλιά μορφή ψυχοθεραπείας.
Η σύγχρονη κλινική υπνοθεραπεία είναι μια συνθετική, βραχεία στρατηγική θεραπείας που στοχεύει συγκεκριμένα στο να βρει λύση σε ένα πρόβλημα γρήγορα, με ασφάλεια και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Τα ψυχολογικά ή ψυχοσωματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι συνήθως απλά το αποτέλεσμα μιας πιο βαθιάς, υποβόσκουσας διανοητικής / συναισθηματικής αιτίας. Η κλινική υπνοθεραπεία στοχεύει ακριβώς σε αυτό το βαθύτερο επίπεδο προκειμένου να δώσει λύση.
Η ευκολία πρόσβασης στο ασυνείδητο που επιτυγχάνεται κατά την ύπνωση, επιτρέπει τη χρησιμοποίηση ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων του ατόμου οι οποίες βοηθούν σημαντικά στη θεραπευτική αλλαγή. Η θεραπευτική λογική που βρίσκεται πίσω από την κλινική υπνοθεραπεία, είναι ότι αυτό που μας δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά μας είναι ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε και τα αντίστοιχα συναισθήματα που προκαλούνται από τις σκέψεις μας.
Ωστόσο, ο τρόπος που σκεφτόμαστε και τα αντίστοιχα συναισθήματά μας, είναι αυτά που εμποδίζουν την πρόσβασή μας σ’ ένα άλλο επίπεδο σκέψης ή συνείδησης όπου μπορούμε να βρούμε τη λύση του προβλήματος. Η κλινική υπνοθεραπεία μας επιτρέπει τη πρόσβαση σ’ αυτό το άλλο διαφορετικό επίπεδο συνείδησης και διανόησης.
Στη σύγχρονη υπνοθεραπεία, αναγνωρίζεται ότι η μόνη «δύναμη» μέσω της οποίας μπορούν να γίνουν επιθυμητές αλλαγές μέσα σ’ ένα θεραπευτικό πλαίσιο, βρίσκεται στον υποσυνείδητο νου του πελάτη. Με την Κλινική Υπνοθεραπεία συντελείται ένας επανασυνειρμός της εμπειρικής ζωής του ατόμου. Παύουν να πυροδοτούνται αρνητικοί ή περιοριστικοί συνειρμοί, αντιθέτως ενεργοποιούνται συνειρμοί γεμάτοι νέες προσωπικές ικανότητες και δυνάμεις.
Οι μέθοδοι και οι τεχνικές της κλινικής υπνοθεραπείας οδηγούν ακριβώς εκεί: Στην επαφή μας με αχαρτογράφητες πλευρές ή περιοχές της προσωπικότητάς μας και στην επίλυση των προβλημάτων μας μέσω των νέων συνειδητοποιήσεων που αποκτούμε από αυτή την εσωτερική επικοινωνία.
*Δυνατότητα για online Συνεδρίες
“Είμαστε αυτό που αισθανόμαστε κι αυτό που αισθανόμαστε αλλάζει.”
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΩ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Στην Ομάδα Θεραπευτικής Γραφής χρησιμοποιούμε την δημιουργική γραφή ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων, των σκέψεων, και των σωματικών μας αισθήσεων. Μέσα από τις ανάγκες που προκύπτουν στην ροή της συμβουλευτικής ομάδας, αλλά και στο κάθε μέλος ξεχωριστά, αναδύονται προσωπικά ή συλλογικά θέματα, τα οποία εξωτερικεύονται, διαπραγματεύονται, μοιράζονται και αναπλαισιώνονται μέσω της τέχνης της γραφής.
Η διαδικασία στηρίζεται σε ένα συνδυασμό μεθόδων και ειδικών τεχνικών Δημιουργικής Γραφής και Συμβουλευτικής, όπως για παράδειγμα η αυτόματη γραφή, τα όνειρα, οι ελεύθεροι συσχετισμοί με το υλικό του Άλλου, τα εξωτερικά ερεθίσματα, η ομαδική καλλιτεχνική δημιουργία ως ψυχικό καταφύγιο, η εκπαίδευση στις δεξιότητες επικοινωνίας, η ενεργητική ακρόαση, η ανατροφοδότηση, κ.α.
Η ομάδα αυτή απευθύνεται σε ενήλικες, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν θεραπευτικά μέσω της δημιουργικής γραφής, με σκοπό την διεύρυνση της αυτογνωσίας και της αυτορρύθμισης τους, την βελτίωση της επικοινωνίας με τον εσωτερικό εαυτό και τους άλλους, τη επεξεργασία ψυχοσυναισθηματικών θεμάτων και την κινητοποίηση αλλαγών στην ζωή, καθώς και την ενδυνάμωση των σχέσεων και της ψυχικής και σωματικής υγείας του κάθε ατόμου, μέσα από το πρίσμα και την δυναμική που προσφέρει η σύνδεση με την συμβουλευτική ομάδα και την τέχνη.
Στην Ομάδα Θεραπευτικής Γραφής εκτός από συντονίστρια / θεραπεύτρια, συμμετέχω δημιουργικά ως ισότιμο μέλος, συν-δημιουργώντας μέσα και μαζί με την ομάδα θεραπείας.
Παρακάτω, θα βρείτε ένα παράδειγμα της δικής μου γραπτής απόκρισης, μέσω αυτόματης γραφής, που τέθηκε σε μία παλαιότερη ομάδα, στο θέμα ''ΑΠΩΛΕΙΑ'':
Ο θάνατος είναι μια γαλάζια οπτασία,
σέρνει τα λυτά ξέπλεκα μαλλιά χυμένα ως τους αστραγάλους κάθε μέρα λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα κοιτάει κάτω μόνο κάτω ψάχνει κάτι πάντοτε κάτι να αναγνωρίσει ένα ένα ολονών τα ίχνη πάνω στην πούδρα απ’ την υγρή ροζ άμμο ύστερα προχωράει ολόκληρος μες τη θάλασσα γνέφει από μακριά ίσως για αποχαιρετισμό και λίγο πριν το κεφάλι του χαθεί στο νερό σχηματίζει με τα χείλη του τη λέξη
β ά θ ο ς
β ά θ ο ς
β ά θ ο ς.
ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Ο σκοπός της Ομάδας Αυτογνωσίας και Προσωπικής Ανάπτυξης Ενηλίκων είναι η ουσιαστική ψυχολογική υποστήριξη προς τα μέλη, μέσω της αλληλεπίδρασης τους και των σχέσεων που δημιουργούνται στο εδώ και τώρα. Είναι σημαντικό το κάθε μέλος να έχει τη διάθεση να εξετάσει τον εαυτό του και την σχέση του με τους άλλους μέσα στην ομάδα, καθώς επίσης να είναι πρόθυμο να αναλάβει το μερίδιο της δικής του ευθύνης στην επικοινωνία της ομάδας.
Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει στην ομαδική θεραπεία είναι η συμβολική αναπαραγωγή της οικογενειακής σκηνής του κάθε μέλους. Μέσω της σταδιακής συνειδητοποίησης των εσωτερικών συγκρούσεων, των διεργασιών και των ρόλων που παίρνει το κάθε μέλος μέσα στην ομάδα, διευρύνεται η αυτογνωσία και η ψυχολογική επίγνωση του κάθε ατόμου, επιλύονται παλαιότερες εσωτερικές πολώσεις και εγκαθιδρύεται μια επανορθωτική εμπειρία αληθινής σύνδεσης με τον εαυτό και τους άλλους, μέσα σε ένα ασφαλές, υποστηρικτικό πλαίσιο.
Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι να μπορούν πλέον να σχετίζονται και να επικοινωνούν με πιο αυθεντικούς, δημιουργικούς και υγιείς τρόπους με το περιβάλλον και τον εαυτό τους, οδηγώντας σε πιο αρμονικές σχέσεις, καθώς και να αναπτύσσουν καινούριους τρόπους σκέψης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, νέες δεξιότητες και εναλλακτικές συμπεριφορές.
Στην ομάδα επίσης τα μέλη μαθαίνουν πως να ακούν ενεργητικά χωρίς επίκριση, να παρατηρούν, να αφουγκράζονται και να κατανοούν βαθύτερα τον συνομιλητή τους, να συμμετέχουν στο προσωπικό αλλά και στο κοινό βίωμα της ομάδας. Αυξάνοντας την αυτεπίγνωση τους, τα μέλη έρχονται σε επαφή με τους παράγοντες εκείνους που εμποδίζουν την εξέλιξη τους, δίνουν και λαμβάνουν βοήθεια, αντιλαμβάνονται τις ανέφικτες παιδικές προσδοκίες τους και τι δεν μπορούν να περιμένουν από τους άλλους και τέλος βρίσκουν ένα ψυχικό ασφαλές καταφύγιο, όπου μπορούν να εκφράζουν άνετα, αυθόρμητα και ελεύθερα τον αυθεντικό εαυτό τους.
Στην Ομάδα Αυτογνωσίας και Προσωπικής Ανάπτυξης, τα άτομα μαθαίνουν εμπειρικά και κάτι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό: Ότι δεν είναι μόνα, ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που βιώνουν παρόμοιες αγωνίες, ανησυχίες, προβληματισμούς, αλλά μοιράζονται κιόλας τις ίδιες ίσως ελπίδες και όνειρα.
“Εγώ κάνω το δικό μου και εσύ κάνεις το δικό σου. Δεν βρίσκομαι σε αυτό τον κόσμο για να ζήσω σύμφωνα με τις προσδοκίες σου. Και εσύ δεν βρίσκεσαι σε αυτόν τον κόσμο για να ζήσεις σύμφωνα με τις δικές μου προσδοκίες. Εσύ είσαι εσύ κι εγώ είμαι εγώ. Και αν κατά τύχη συναντηθούμε, θα είναι πολύ ωραία. Εάν όχι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό.”
— Fritz Perls
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΦΗΒΩΝ
Η εφηβεία σηματοδοτεί μία κρίσιμη μεταβατική περίοδο και αποτελεί το αναπτυξιακό μεταίχμιο ανάμεσα στην παιδική και την ανεξάρτητη ενήλικη ζωή, χωρίς τις υποχρεώσεις των ενηλίκων. Στο έφηβο άτομο συντελούνται συνθέτες ραγδαίες αλλαγές σε βιολογικό, γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα συχνά τις ακραίες συναισθηματικές μεταπτώσεις και τα συμπεριφορικά ξεσπάσματα. Οι αμφιθυμίες, οι εκρήξεις θυμού, η αντίδραση σε κανόνες, η απομόνωση, η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας και η σύναψη σχέσεων με το άλλο φύλο, θέματα αυτοπεποίθησης και η ανάγκη ένταξης σε ομάδες ομοίων, όλες αυτές είναι αναμενόμενες καταστάσεις της εφηβείας. Οι γονείς οφείλουν να τις αποδεχτούν ως φυσιολογικές και να επιτρέψουν στο έφηβο άτομο να μεταμορφωθεί από παιδί σε νεαρό ενήλικα, παραμένοντας ψύχραιμοι και συνετοί μπροστά στην απολύτως φυσική και αναγκαία αποεξιδανίκευση τους.
Η Συμβουλευτική Ομάδα Εφήβων δημιουργεί ένα σταθερό, ασφαλές πλαίσιο εμπιστοσύνης και εχεμύθειας, μέσα στο οποίο οι έφηβοι έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους ελεύθερα, χωρίς να τους ασκείται κριτική. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις στην ομάδα, έρχονται σε συναισθηματική επαφή με τους συνομηλίκους τους και έχουν την ευκαιρία να ακουστούν αληθινά αλλά και να ακούσουν ενεργητικά, ανταλλάσσοντας απόψεις, προβληματισμούς, ανησυχίες, καθώς και τα όνειρα τους για το μέλλον.
Η ομάδα Εφήβων γίνεται το άθικτο υποστηρικτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι έφηβοι μπορούν, αλληλεπιδρώντας με την διαφορετικότητα του κάθε συνομήλικου μέλους, να χωρέσουν την δική τους ιδιαίτερη μοναδικότητα, όπως αυτή συν-διαμορφώνεται στην πορεία προς την αναζήτηση της ταυτότητάς τους, ως και την ενηλικίωση.
“Μια από τις πιο σημαντικές αρχές των ομάδων είναι πως κάθε ομάδα είναι ένας κόσμος σε μικρογραφία - όποιο περιβάλλον δημιουργούμε μέσα στην ομάδα αντανακλά τον τρόπο που έχουμε επιλέξει να ζούμε. Ο καθένας μας δημιουργεί μέσα στην ομάδα το ίδιο είδος κοινωνικού περίγυρου που έχουμε στην πραγματική ζωή μας.”
-Irvin D. Yalom